Wil jij met een goede voorbereiding je rijbewijs halen? Wij zetten de 10 beste tips voor het halen van je rijbewijs op een rij. Volg onze tips en verhoog de kans om in één keer te slagen voor je praktijkexamen auto.


Tip 1: plan je laatste rijles vlak voor je rijexamen

We hebben bij Rijschool JORG een test gedaan waarin een aantal kandidaten een uur lang een rijles kregen voor hun rijexamen en een aantal kandidaten kregen geen rijles voor hun examen. Wat bleek? Het slagingspercentage van de kandidaten die een rijles voor het rijexamen hadden, was 10% hoger.

Wij adviseren dan ook om net voor je rijexamen je laatste rijles in te plannen. Je bent dan al even warmgedraaid voor je rijexamen. Je hebt achter het stuur gezet en als het goed is, zijn je zenuwen ook iets minder.


Tip 2: blijf rustig

Maak het rijexamen in je hoofd niet groter dan het is. Probeer het examen te zien als een autorit; je hebt dit de afgelopen weken of maanden al vaker gedaan. Wat er ook gebeurt, blijf kalm en rustig. Volg je rijlessen bij Rijschool JORG, dan ben je zeker van 100% herexamengarantie. Wij betalen je herexamen als je zakt, voor jou is het herexamen dus altijd gratis. Dit geeft veel van onze cursisten rust, waardoor uiteindelijk nog meer leerlingen in één keer slagen.


Tip 3: eet een goed ontbijt

Eet voorafgaand aan je rijexamen een goed ontbijt. Je kunt het beste kiezen voor een ontbijt dat bestaat uit langzame koolhydraten, vitamines en mineralen. De perfecte brandstof voor je hersenen!

Een voorbeeld van een goed ontbijt is vers fruit, bruin brood, yoghurt met muesli of Brinta.

Tip 4: zorg voor een goede nachtrust

Je hebt morgen je rijexamen, spannend! Plan de avond voor je examen weinig of helemaal niks in. Je kunt het beste proberen iets ontspannends te doen. Ga lekker een film of serie kijken op Netflix of maak je hoofd leeg door te gaan sporten. Waarschijnlijk gieren de zenuwen door je lijf, maar probeer in de nacht voor je rijexamen zo’n acht uur te slapen. Het is belangrijk dat je helemaal bent uitgerust voor je examen. Zo stap jij topfit achter het stuur!


Tip 5: neem een kopje koffie tijdens het wachten bij het CBR

Spannend, het is bijna tijd voor je rijexamen! Drink voor je rijexamen nog een kop koffie bij het CBR. De cafeïne die in de koffie zit, geeft je een tijdelijke oppepper waardoor je optimaal presteert. Heb je nog lichte trek? Eet dan een banaan. Banaan en koffie? Misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar het kalium in de banaan helpt je hartslag normaliseren. Handig, zeker in deze stressvolle situatie.

Tip 6: plan je rijexamen buiten de spits

Wist je dat het beste tijdstip om een rijexamen te doen 10.00 uur ‘s ochtends is? Dit is net na de spits waardoor het rustiger op de weg is en de kans groter is dat je slaagt. Tijdens de spits moet je met meer verkeer rekening houden omdat het drukker op de weg is en heb je het over het algemeen een grotere kans om fouten te maken.

Andere voordelen van een rijexamen in de ochtend zijn dat je niet de hele dag hoeft te stressen en mensen het meest alert zijn om 10.00 uur.


Tip 7: wees voorzichtig…

Veiligheid staat voorop en probeer tijdens het examen dan ook voorzichtig te rijden. Tijdens je rijexamen let de examinator onder andere op hoe jij de spiegels gebruikt. Laat zien dat jij de verkeerssituaties onder controle hebt. Geef geen gas bij om nog even snel door het oranje stoplicht te rijden, maar neem de tijd. Hetzelfde geldt bij een zebrapad, geef voetgangers de tijd om over te steken.


Tip 8: maar wees niet te afwachtend

Tijdens je rijexamen is het belangrijk dat je niet afwachtend bent en te defensief rijdt. Is de toegestane snelheid op de autoweg 100 kilometer per uur? Rijd dan gewoon 100 kilometer per uur en in ieder geval niet langzamer dan 90 km per uur. Laat zien dat jij weet wat de verkeersregels zijn en de verschillende verkeerssituaties onder controle hebt.

Tip 9: fouten maken mag..

Lukt een speciale verrichting zoals fileparkeren niet in één keer of slaat je motor af bij het eerste de beste kruispunt? Blijf rustig, dit is geen enkel probleem! Je mag fouten maken tijdens je rijexamen. Blijf altijd positief en rustig. Het is belangrijk dat de examinator ziet dat jij weet hoe je hiermee om moet gaan.


Tip 10: zolang je maar van je fouten leert!

Soms gebeurt het dat een examinator twijfelt, het kan dan zijn dat je bij het CBR nog een vraag moet beantwoorden over een bepaalde situatie. Het gaat dan echt over twijfelgevallen. Reed je bijvoorbeeld over een kruispunt en kwam er net op dat moment een fietser van rechts aanrijden? Dan kan het zijn dat de examinator vraagt of je nog iets bijzonders hebt gezien. Blijf rustig en beantwoord de vraag. Als je aangeeft dat je de fietser hebt gezien, maar dat er nog voldoende tijd was om hiervoor langs te rijden, dan verdien jij zeker je rijbewijs. Het is voor de examinator belangrijk dat jij de verkeerssituatie goed hebt ingeschat en de fietser hebt gezien. Kortom, blijf rustig en onthoud de verschillende verkeerssituaties. Zolang jij eventuele twijfelgevallen kunt uitleggen, slaag je bij eventuele twijfel alsnog!

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

 • Gratis bij afname lespakket
 • Thuis of op locatie opgehaald door de instructeur
 • Samen het beste lespakket en het aantal lesuren bespreken

Ook om even te overleggen! 😉

  Of neem direct even contact op:
  06 401 444 40

  Prijzen & Lespakketten | Incl. Herexamengarantie!

  De meeste cursisten kiezen voor het All in Pakket. Dit pakket bevat 50 lesuren, is inclusief herexamens en bevat de tussentijdse toets. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander pakket of een spoedpakket. Tijdens de proefles bespreken we samen welk autorijlespakket het meest geschikt is.

  Meer informatie >>